Podivné zákony USA: Kalifornie

Další ze série podivné a vtipné zákony USA nás tentokrát vede do Kalifornie. Tenhle stát mnoho Američanů považuje za takový obrovský blázinec, což potvrzuje například vyhláška zakazující nosit oblečení, které neladí.
Soudcovské kladívko univerzál
USA - země neomezených možností a podivných zákonů.
Zdroj: Chris Potter (Wikimedia Commons)

Clint Eastwood, téměř dva metry měřící herec, který v rouše pistolníka, vojáka či boxerského trenéra hájí bezpráví, dokázal i v civilním životě, že je skutečně akční hrdina. Jako starosta města Carmel se totiž postaral o to, že se tamní děti už nestávají psanci, když lízají zmrzlinu při chůzi po chodníku. To se totiž donedávna nesmělo, během Eastwoodova funkčního období však byla vyhláška zrušena.

Módní policie je trochu nadnesené slovní spojení. Ti, kdo sledují prohřešky proti módním trendům, přece nemají pravomoc někoho za špatný vkus trestat. Chyba, v Carmelu tohle právo mají! Nic na tom nezměnil ani Clint Eastwood.

Ale nejen Carmel má v Kalifornii vtipné zákony, činili se i radní v Blythe, kde není dovoleno nosit kovbojské boty, pokud nevlastníte alespoň dvě krávy, nebo v Baldwin Parku, na jehož území se nesmí jezdit na kole v plaveckém bazénu. V Belvedere zase mají logicky znějící vyhlášku, ovšem poněkud nešťastně formulovanou. Pes, který se prochází po ulici, nesmí jít bez pána na vodítku. A pokud plánujete odpálit atomovou bombu ve městě Chico, tak vězte, že za to můžete dostat pokutu několika set dolarů!

O městě Carmel jsme se zmínili například zde:

Jak vypadají vtipné zákony USA v Kalifornii

Ty nejpodivnější vyhlášky kalifornských měst a městeček už jsme si prošli, teď se podíváme na celostátní zákony. I nad těmi mnohdy zůstává rozum stát, přesvědčte se sami:

  • Všichni obyvatelé státu mají právo na svit slunce.
  • Úředníci nesmí nechat telefon zvonit více než devětkrát. Délku souvislých vyzváněcích melodií zákon neupravuje.
  • Řídit auto v domácím oblečení mohou jen muži, ženy to mají zapovězené.
  • Je zakázáno pustit na medvěda nebo rysa psy. Tohle pravidlo bylo vymyšleno kvůli ochraně divokých zvířat, ovšem ocení ho asi nejvíce právě psi.
  • Vozidlo bez řidiče nesmí jet rychleji než 60 mil za hodinu (asi 97 kilometrů v hodině). Auto, které jede bez řidiče rychlostí 90 km/h tedy předpisům neodporuje.


Autor Jan Švestka na Google+

Autor: Jan Švestka St, 03/05/2014 - 14:30

Zájezdy do této oblasti

Města a příroda západu USA

12 dní letecky - na skok do měst a národních parků západu

již od
51 990,-

Velká cesta velkou zemí

Napříč USA aneb od Pacifiku k Atlantiku

již od
83 990,-

To nejlepší z USA

20 dní letecky - z New Yorku do Kalifornie

již od
80 490,-